![]() |
EDİTÖR’DEN |
![]() |
AKP’Lİ YILLARDA ÜNİVERSİTE HASTANELERİ
UNIVERSITY HOSPITALS IN AKP YEARS Alpaslan TÜRKKAN |
![]() |
AKP’NİN 20 YILLIK İLAÇ POLİTİKALARI
DRUG POLICY(IES) OF AKP IN THE LAST 20 YEARS Ersin YARIŞ, Sabih Tekin ÇAĞLAR |
![]() |
SON 20 YILDA MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ
UNDERGRADUATE MEDICAL EDUCATION IN THE LAST TWENTY YEARS Cavit Işık YAVUZ |
![]() |
UZMANLIK EĞİTİMİNİN 20 YILLIK HAZİN ÖYKÜSÜ
20 YEARS OF TRAINING STORY OF SPECIALIZATION Gülriz ERİŞGEN |
![]() |
SAĞLIK “REFORMU”: KAZANANLAR KAYBEDENLER
HEALTH “REFORM” WINNERS AND LOSERS Osman ÖZTÜRK |
![]() |
AKP’Lİ YILLARDA TTB
TTB IN THE YEARS OF AKP Bülent Nazım YILMAZ |
![]() |
NEOLİBERALİZM, PANDEMİ VE YAŞ AYRIMCILIĞI: MEDYA SÖYLEMİ
NEOLIBERALISM, PANDEMIC AND AGE DISCRIMINATION: MEDIA DISCOURSE Nilüfer KORKMAZ YAYLAGÜL, Selda BULUT |
![]() |
COVID-19 İLE İLİŞKİLİ FAZLADAN ÖLÜMLERİN TÜRKİYE’DEKİ VE DÜNYADAKİ DURUMUNA BİR BAKIŞ
A VıEW AT THE SıTUATıON OF EXTRA DEATHS RELATED TO COVID-19 IN TURKEY AND IN THE WORL Simge SARI, Meltem ÇÖL |
![]() |
TÜRKİYE’DE HEKİMLERİN COVİD 19 PANDEMİSİ DÖNEMİNDE ÇALIŞMA KOŞULLARI VE AŞILANMA DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF WORKING CONDITIONS AND VACCINATION STATUS OF PHYSICIANS DURING THE COVID 19 PANDEMIC PERIOD IN TURKEY Ahmet Alp AKER, Gül GÜLÖRTEN |
![]() |
ÜLKEMİZDE HALK SAĞLIĞI UZMANLIĞI EĞİTİMİNDE İKİ FARKLI YAKLAŞIM: HIFZISSIHHA OKULU VE HACETTEPE TIP FAKÜLTESİ
TWO DIFFERENT APPROACHES TO PUBLIC HEALTH SPECIALIST TRAINING IN TURKEY: SCHOOL OF PUBLIC HEALTH AND HACETTEPE MEDICAL FACULTY” Necati DEDEDOĞLU |
COMMUNITY AND PHYSICIAN
Bilindiği gibi, ülkemizde sık rastlanmayan durumlardan ikisi; süreklilik ve kurumsallıktır. Toplum ve Hekim Dergisi’ni yaratanlar ve yaşatanlar, Dergi’nin yayın yaşamına başladığı 1978 yılından beri sürekliliğini ve kurumsallığını sürdürmenin gururunu yaşıyor. Toplum ve Hekim, yola çıktığı günlerdeki heyecan ve umudunu çoğaltarak taşımaya devam ediyor, devam da edecek.
Ocak 1978 tarihinde ilk sayısı ile yayın yaşamına başlayan Toplum ve Hekim’i tarihsel olarak üç dönemde inceleyebiliriz. Dergi’nin ilk sayısından otuz üçüncü sayıya dek olan birinci dönemine örgütsel perspektifin ağırlığını koyduğunu görebiliyoruz. Otuz üçüncü sayı ile başlayan ve kırk yedinci sayıya dek süren ikinci dönemde, Dergi’yi genel anlamda tıbbi-klinik perspektif şekillendirmiştir. Bu dönem aynı zamanda hakemli dergi olmanın da başlangıcıdır. Kırk yedinci sayıdan itibaren başlayan üçüncü döneme ağırlığını veren ise sosyal tıp perspektifidir.
Türk Tabipleri Birliği, 12 Eylül Asker Darbesi’nin dört yılı bulan yasaklı dönemi dışında, değerlerini, hedeflerini, dünya ve Türkiye ölçeğinde sosyal ve ekonomik politikalara ilişkin incelemelerini ve bunların toplum sağlığı üzerindeki etkilerini tartıştığı ve tartışmaya açtığı Toplum ve Hekim Dergisi’ni çıkarmak için gösterdiği özel çabayı bugün de öncelikli olarak sürdürüyor.
Kapitalizmin gereksinimlerine paralel olarak ilerleyen teknoloji, beraberinde yeni iletişim araçlarının geliştirilerek sermayenin hareketinin hızlandırılmasını sağladı. Bazı ülkelerin bütçeleri büyüklüğündeki paralar, dünyanın bir ucundan diğerine birkaç saniyede aktarılabilir oldu. Bu gelişme ve kullanılan teknoloji bilgi paylaşım araçlarının geliştirilmesine de yol açtı. Söz konusu araçların en etkin ve yaygın kullanılanı kuşkusuz internettir. Özellikle yeni kuşaklarla internet ve dijital veri kullanımı son derece yaygınlaştı.
Güncel olandan kopmama kaygısı ve bilgiyi mümkün olan herkesle paylaşma amacı, Toplum ve Hekim arşivinin internet ortamına aktarılması gereksinimini doğurdu. Son derece değerli çalışmaların yer aldığı bu arşivi okurlarımızla paylaşmaktan büyük mutluluk duymaktayız.
It is well known that constancy and well-established policies are cases which are rarely observed in our country. So the founders of the journal Community and Physician as well as many others who have kept it going feel the pride of ensuring the both since 1978. The journal Community and Physician is sustaining the commitment and excitement that fuelled its endeavour from the very early days.
Having its first issue in January 1978, the journal has undergone three periods in historical terms. From the first issue up to issue 33 we can observe the weight of an organizational perspective. In the second period from issue 33 to 47 the journal was mainly shaped by a medical-clinical perspective. It was in this period that Community and Physician turned as a peer-reviewed journal. Finally, the last period starting from issue 47 can be characterized by the social medicine perspective.
Excluding 4 years of ban on the activities of the Turkish Medical Association following the military coup of 12 September 1980, the organization has consistently maintained its efforts to publish the journal in line with its values and objectives, including critiques of social and economic policies at international and national levels along with their effects on public health, and served as a forum for discussion.
Technology advancing in a way to respond to the needs of capitalism ensured higher and faster mobility for capital by introducing new means of communication. The case now is that sums equalling to national budgets of some countries can be transferred from one part of the world to another only in few seconds. Doubtlessly internet is the most widely and effectively used one among these means of communication. The use of internet and digital data is now quite common particularly among younger generations.
It was the concern for not breaking apart from what is current and the objective of sharing knowledge with as much readers as possible that made us to decide to transfer the full content of the journal to the internet. We are happy that we share with our readers an archive that contains very valuable materials indeed.